Tips inför mitt besök

Låt oss hjälpas åt med förberedelserna

Meddela mig ett par dagar innan mitt besök om du vill ha någonting extra som till exempel sulor, sliding plates eller ridskor med fler än två broddhål.

Du känner din häst och vad som fungerar bäst för den.  Vet du med dig att din häst behöver lugn och ro, välj då gärna en tid då du vet att det är lugnt i stallet. Vissa hästar kan även behöva sällskap av en annan häst.

Det kan vara bra om hästen får motion före en skoning. Stela muskler blir lite uppvärmda och det lugnar oftast en lite stressad häst. Men såklart är lagom förstås bäst, om hästen har träningsvärk kan det påverka negativt.

Har du en ”strulig” häst, ta ett djupt andetag och slappna av. Tänk på hur mycket du själv kan påverka hästen genom att oroa dig för hur den ska sköta sig. Lita på att i de flesta fall går det bra.

Hjälp mig göra ett så bra och säkert arbete som möjligt

Jag behöver plats både framför och bakom hästen. Det är också viktigt med bra belysning. En lugn miljö så jag inte behöver flytta mig för skottkärror och annat spring gör att jag kan koncentrera mig mer på hästen och skoningen.

Håll skoplatsen så fri som möjligt från saker som hästen eller jag kan skada oss på, se upp med till exempel utstickande krokar och täckeshängare.

Se gärna till att hästen är torr och ren. Torr lera dammar och kan orsaka luftvägsproblem för din häst men även för mig. Det är dock bättre med en ”torr”, lerig häst än en häst med blöta ben.

Vid vintertid och minusgrader är jag tacksam för en så varm skoplats som möjligt för att kunna göra ett riktigt bra jobb. En värmefläkt i ett kallstall några timmar innan mitt besök brukar göra susen!

Är det allra första gången jag ska träffa din häst?

Första gången du kontaktar mig är det bra om du kan berätta lite om hästen, till exempel ras, storlek och ålder och gärna också skostorlek om möjligt.

Det är också bra och jag får information om nuvarande eller tidigare sjukdomar och hovproblem.

När vi sedan träffas vid första besöket kommer jag ställa fler frågor och be dig som hästägare att berätta mer om din häst.